This makerspace/artists’ collaborative renovates an existing 2-story warehouse structure in the Station North Arts District of Baltimore to provide space for small scale manufacturing, creative startups, and individual artists and craftspeople.

The facility includes shared micro-studio spaces, computer labs, classrooms, digital fabrication shops (CNC machines for wood, plastic and metal, 3D Printing and Laser Cutters), a wood shop, a metal shop, an industrial sized paint booth, a textile studio and an electronics laboratory, all centered around a multi-use gathering/performance space meant for artistic and entrepreneurial collaboration. The Greenmount Coffee Lab, (which houses a coffee roastery, café and retail space), run by Baltimore coffeehouse and independent book store collective Red Emma’s, is located in the front lobby. Open Works is the sixth largest makerspace in the country.

Details

  • 34,800 sf
  • Renovation of existing 2 story warehouse
  • Completed in 2016

Awards

  • 2017 Design Award, AIA Baltimore
  • 2017 Design Award, AIA Maryland
  • 2017 Wavemaker Award, ULI Baltimore
  • 2017 Excellence in Construction Merit Award, Associated Builders
  • & Contractors of Maryland
  • 2017 Heritage Achievement Award for Historic Baltimore
  • Neighborhoods, Baltimore Heritage
  • 2017 Sustainable Growth Award for Sustainable Community,
  • Maryland Sustainable Growth Commission

"People will not only create [here], but create jobs. ...The people who once felt invisible will become invincible."

Elijah E. Cummings 
Maryland Congressman

Open Works is located in a neighborhood experiencing regrowth alongside a burgeoning community of artists and makers.Adjacent to a railroad track, careful acoustic considerations were made to ensure a peaceful work environment.Large windows featured in conference rooms, offices, and public areas, support Open Work’s collaborative, communal mission.Natural light illuminates the warehouse-like structure.A wide variety of high and low-tech equipment is available to members.

After

Before