This landmark Italianate-styled building was restored and expanded to serve as a residence and study center dedicated to the cultural, intellectual, spiritual and professional development of women.  
 

This complex program accommodates a significant addition for the residence which is appropriately scaled to the residential streetscape, and sensitively restores and enhances the existing 14,800-sf landmark building. The project preserves and restores the historic fabric of the building while the addition extends and complements the Romanesque style detailing.  
 

Details

  • Adapted the residence and religious study center
  • Expanded facility to house various uses
  • 14,800 sf renovation and 26,630 sf addition
  • Listed on the National Register of Historic Places
  • Originally constructed in 1927
  • LEED Gold Certification

Awards

  • 2014 Award for Excellence in Historic Preservation, DC Preservation League and DC Office of Planning
  • 2013 Award of Excellence, Associated Builder and Contractors, Metro Washington Chapter
  • 2013 Craftmanship Award, Washington Building Congress

Well Crafted Restoration

Preservation craft is carefully applied throughout the project. Damaged and severely weathered terra cotta Spanish tiles at the roof were replaced with new tiles that matches the original in material, color, and scale. The original wood windows have been painstakingly restored, and the original masonry cleaned and carefully repointed. Inside the historic chapel, damaged plaster was restored and replicated. The round arched windows were in poor condition: thirty percent of the colored leaded glass panels were missing and the lower windows were infilled with only storm windows and security grilles. The remaining glass panels were carefully restored and new panels were replicated with careful attention to the placement of the various colors. The restored chapel encourages a serene and inspired contemplation that is important to the mission of the Study Center.

<small>© Ron Blunt Photography</small><small>© Ron Blunt Photography</small><small>© Ron Blunt Photography</small><small>© Ron Blunt Photography</small><small>© Ron Blunt Photography</small>

© Ron Blunt Photography

Context Sensitive Details for Living and Learning

The design vocabulary for the living quarters takes many cues from the original building. There is a continuity of colors and materials that flows through the entire complex. A warm, inviting quality fills the residence; cherry and maple millwork details are complimentary, yet distinct from details from the original.